Meldpunt Wespennest het landelijk platform voor wespenbestrijding

Landelijk contactformulier voor wespenbestrijding

Wespennest! Plaats hier je melding..

Stootvoegroosters voorkomen wespen in uw spouwmuur

Stootvoegroosters

 

 

Informatie en tips over wespen

Wespen zijn nuttige dieren want ze eten schadelijke insecten. Laat ze dus bij geen direct gevaar zoveel mogelijk met rust. Helaas kunnen wespen zeer hinderlijk zijn, en voor sommige mensen zelfs levensgevaarlijk.

WESPENSTEEK

Indien u het nog niet wist: wespen kunnen steken.

De belangrijkste stekende wesp is de gewone wesp die in de zomermaanden op zoetigheid afkomt. De gewone wesp behoort tot de familie van de plooivleugelwespen (Vespidiae). Wespensteken kunnen pijnlijk zijn, en de getroffen plek kan behoorlijk opzwellen en nog dagen pijn blijven doen.

Lees hier meer over wespensteek

ALLERGIE

Los van opgezwollen ledematen kunnen mensen allergisch zijn voor wespensteken. De meeste 'allergische' reacties zijn gewoon fikse lokale reacties op het gif. In Nederland overlijden per jaar nog steeds enkele mensen aan een wespensteek.

Vaak door een anafylactische reactie, of doordat ze in hun mond of keel gestoken worden (drinken uit een flesje of blikje limonade met een wesp erin!) met als gevolg opzwellen van de luchtwegen.

Er zijn gevallen bekend waarin enkele wespensteken al dodelijk waren.

WESPENGIF

Tijdens een wespensteek spuit de wesp kleine hoeveelheden gif in zijn slachtoffer. Wespengif bevat veel verschillende werkzame stoffen. Het bevat ondermeer histamine, serotonine, wespenkinine, fosfolipase, hyaluronidase en antigen5.

Wespengif bevat tevens lokstoffen waardoor andere wespen in de buurt aangetrokken kunnen worden. Het wespengif wordt geproduceerd in twee spiraalvormige gifkliertjes die uitkomen in een ‘gifzakje’.

DE ANGEL

Aan dit gifzakje is de scherpe angel verbonden. De vlijmscherpe angel is naaldvormig en kan makkelijk de menselijke huid doorboren, waarna gif in de huid wordt gespoten.

De angel van een wesp heeft geen weerhaken en blijft niet in de huid achter, waardoor een wesp wel tot 10 keer kan steken. Wespen steken vooral in de herfst als het voedsel schaarser wordt, als een wesp zich bedreigt voelt of ter bescherming van het wespennest.

WESPENNEST

Een wespennest in of vlakbij uw huis kan voor veel overlast zorgen. Normaal zullen de wespen tegen de winter tijd vanzelf sterven. Wilt u daar niet op wachten dan kunt u het nest eventueel (laten) weghalen.

Maak nooit de opening van het wespennest dicht! De wespen komen er gewoon op een andere plek in het wespennest weer uit. En kunnen daar door zeer agressief worden.

WESPENNEST ZELF VERWIJDEREN!

U kunt een wespennest zelf verwijderen door gebruik te maken van goede bestrijdingsmiddelen. Leest U a.u.b. altijd goed de beschrijving die met het bestrijdings middel wordt mee geleverd. Een wespennest bevind zich vaak op een moeilijk bereikbare plaats. Denk allereerst om uw eigen veiligheid.

DESKUNDIG ADVIES

Laat u goed adviseren als u een nest wil verwijderen. Neem hiervoor het liefst contact op met een erkende ongediertebestrijder.

Dit kan uiterraad via deze website. Als u niet weet of u een wespenallergie hebt, neem dan geen risico.

Ons advies: roep liever de hulp in van een professionele ongedierte bestrijder als u het nest wilt verwijderen. Gaat u namelijk zelf aan de slag dan kan dit levensgevaarlijke situaties opleveren!

VERMIJDEN VAN WESPEN EN WESPENSTEKEN VOORKOMEN

Het is belangrijk dat mensen met een wespenallergie wespen zoveel mogelijk vermijden en voorkomen dat zij worden gestoken.

De volgende maatregelen kunnen u iets helpen bij het voorkomen van contact met wespen:

Tips voor bij een wespensteek

Wat doet het meldpunt wespennest?

Het meldpunt wespennest dient als service om u snel en eenvoudig in contact te brengen met een ongediertebestrijder. Wij hebben een landelijke dekking.